Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Κλέβουν και τους τάφους των χωριών...!


Γράφει ο Σταύρος Φανφάνης
Οι δράστες μια μέρα πριν το ψυχοσάββατο έκλεψαν όλα σχεδόν τα μπρούτζινα ανθοδοχεία και καντήλια των τάφων, στοχεύοντας στο να πάρουν το υλικό
Πρωτοφανής ενέργεια περιύβρισης ταφικών μνημείων, που δείχνει ότι όσο η οικονομική κρίση μεγαλώνει, θα τα περιμένουμε όλα!
Μια πρωτοφανή εικόνα παρουσιάζουν τα κοιμητήρια τριών χωριών (προς το παρόν) της Ροδόπης, ενώ φήμες λένε ότι αναμένονται παρόμοιες επιδρομές και σε άλλα νεκροταφεία, όπου οι κλέφτες έβαλαν στόχο τα μπρούτζινα αντικείμενα των τάφων.
Στα κοιμητήρια των χωριών Αράτου, Νέου Σιδηροχωρίου και Νέας Αδριανής επικρατεί αναστάτωση αφού οι δράστες της ενέργειας κινήθηκαν γρήγορα χωρίς να σεβαστούν τους τάφους των νεκρών.
Από ταχύτητα ξήλωναν τα ανθοδοχεία και τα καντήλια και ότι ήταν φτιαγμένο από πλαστικό ή από άλλο υλικό εκτός του χαλκού που τους ενδιέφερε. Τα υπόλοιπα τα πετούσαν στο δάπεδο…
Την εικόνα αυτή αντίκρισαν οι συγγενείς των νεκρών που το Σάββατο, που ήταν και ψυχοσάββατο πήγαν στα μνήματα να ανάψουν τα κεριά των ανθρώπων τους. Στον Άρατο η δράση των κλεπτών έγινε σε 77 τάφους ενός μικρού νεκροταφείου έξω από το χωριό. Οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι και κατήγγειλαν το περιστατικό στην αστυνομία. Σπασμένα μάρμαρα, τάφοι με εκτεταμένες ζημιές ενώ η πρόθεση όπως φαίνεται των περίεργων αυτών επισκεπτών των κοιμητηρίων, δεν ήταν η βεβήλωση των νεκρών, αλλά η αρπαγή των μπρούτζινων αντικειμένων των τάφων. Έτσι τους έπιασαν με την σειρά και τα πήραν όλα.
Χτύπησαν 80 τάφους και στα δύο χωριά
Η ίδια εικόνα στα κοιμητήρια του Νέου Σιδηροχωρίου. Μας ξεναγεί ο δήμαρχος Κώστας Βαρβάτος που μιλά για ελλιπή αστυνόμευση της περιοχής γενικότερα.
Κύριε δήμαρχε βρισκόμαστε στο Σιδηροχώρι όπου έγινε ένα πρωτόγνωρο περιστατικό που αφορά τα νεκροταφεία και την κλοπή κάποιων μπρούτζινων ανθοστηλών που χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους για να τοποθετούν τα λουλούδια στους τάφους των δικών τους ανθρώπων.
-Αυτό σε ότι αφορά την κλοπή των μπρούτζινων ανθοδοχείων που υπήρχε στην μια πλευρά των τάφων έγινε για πρώτη φορά. Παλαιότερα είχαν συμβεί βανδαλισμοί στους τάφους, πριν από πέντε περίπου χρόνια για την ακρίβεια, στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως προφανώς αυτοί που τα πήραν, ήθελαν να τα λιώσουν, να τα χρησιμοποιήσουν σαν μέταλλο, γι’ αυτό και προκάλεσαν αυτές τις καταστροφές.
Το μυαλό μου εμένα πηγαίνει μόνο σε αυτούς που ασχολούνται με το μάζεμα παλιοσίδερων και τέτοιων υλικών από μέταλλο. Άρα ίσως εκεί θα έπρεπε να ψάξουμε, γιατί κάπου τα πηγαίνουν αυτά για λιώσιμο και θα έπρεπε αυτός ο έμπορος που τα διαχειρίζεται να μπορεί να καταλάβει περί τίνος πρόκειται.
Ποιος σας το κατήγγειλε;
-Οι κάτοικοι. Το Σάββατο ήταν ψυχοσάββατο και έρχονται από την προηγούμενη ημέρα για να καθαρίσουν τους τάφους. Αυτό είχε γίνει Πέμπτη δηλαδή. Ήρθε η αστυνομία της Καλλίστης, αλλά απλώς διαπίστωσε το συμβάν στο Σιδηροχώρι και στα νεκροταφεία της Αδριανής. Δεν μου αναφέρθηκε κάτι για τα Παγούρια ή για τους Αγίους Θεοδώρους».
Όλοι μιλούν για απουσία της αστυνομίας
«Είναι απαράδεκτο, το έχουμε καταγγείλει χιλιάδες φορές, από τότε που καταργήθηκε ο αστυνομικός σταθμός του Νέου Σιδηροχωρίου, τότε που είχαν καταργηθεί οι αστυνομικοί σταθμοί στα Αρριανά και στον Ασώματο, λόγω προσωπικού όπως έλεγαν, γιατί την ύπαιθρο την έχουν αφήσει τελείως αφύλακτη, ξέφραγο αμπέλι του κάθε επιτήδειου. Ας το λάβει υπόψη του ο κ. Κοκμοτός ή ο γενικός αστυνομικός διευθυντής κ. Μπιτζής, αν μπορούν να κάνουν κάτι για να επανδρώσουν τουλάχιστον το αστυνομικό τμήμα της Καλλίστης, που διαχειρίζεται μια πολύ μεγάλη περιοχή», θα προσθέσει ο κ. Βαρβάτος.
Από "ΧΡΟΝΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου