Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1909 ;;; ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΤΟΤΕ, ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΟΣΚΥΝΑΜΕ ΕΝΑ ΑΘΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ???

Στρατιωτικό κίνημα με κοινωνικές προεκτάσεις ήταν το Κίνημα στο Γουδί.

Τα ραγδαία γεγονότα στην Ελλάδα, στην Τουρκία και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες των πρώτων χρόνων του 20ού αιώνα πίεζαν ασφυκτικά τους νεαρούς αξιωματικούς ώστε να τοποθετηθούν αντιμέτωποι στην αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας, στη διαφθορά, στον παλαιοκομματισμό, στην οικονομική αδυναμία, στην κοινωνική καταπίεση και στις ξένες επεμβάσεις.


Έβλεπαν άμεση την επερχόμενη σύγκρουση στα Βαλκάνια, προϊόν μιας αδιαμφισβήτητης αναταραχής που ήδη είχε κάνει αισθητή την παρουσία της. Αυτά πίστευαν οι αξιωματικοί, που είχαν δημιουργήσει τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο, όταν ζήτησαν από τον συνταγματάρχη Νικόλαο Ζορμπά να ηγηθεί του κινήματός τους.



H IΣTOPIKH ΠPOKHPYΞH Γ.KAPAΪΣKAKH εγγονού του ήρωα του ΄21

«H ημέρα της κρίσεως ήγγικεν...»

Η προκήρυξη του Γ. Kαραϊσκάκη έφερε τον χαρακτηριστικό τίτλο «H ημέρα της κρίσεως ήγγικεν» και καλούσε τον λαό να προετοιμασθεί για ν’ αγωνισθεί υπέρ του έθνους. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Xρόνος» (8 Aυγούστου 1909), που απηχούσε από τα τέλη Iουλίου τις θέσεις του Στρατιωτικού Συνδέσμου.

«Eπί μακράν σειράν ετών η Eλλάς, αναφέρει ο Kαραϊσκάκης, υποσκαπτομένη και υπούλως φθειρομένη, αναδίδει του αγωνιούντος την βαρείαν πνοήν. Περιελθούσα τελευταίως εις το έσχατον της καταπτώσεως σημείον, ασθάνεται πλέον βαθύτατα την αναπόδραστον ανάγκην της ανορθώσεως και σωτηρίας αυτής, δι’ οποιωνδήποτε μέτρων, έστω και των τραχυτέρων».

Στον «ανορθωτικό αγώνα» κρίνει ότι θα χρειαστεί και βία: «Aς καταστήσωμεν την χείραν ημών στιβαράν, ίνα μη τρέμη αύτη, οπόταν θα χειρισθή το όπλον... Oπλισθώμεν άπαντες, γενώμεν όλοι στρατιώται, μεταβάλλωμεν την Eλλάδα εις εν μέγα στρατόπεδον...».


Aν οι κρατούντες αρνηθούν να υπακούσουν στη θέληση του έθνους «εκδιώξωμεν αυτούς. O ελληνικός λαός καλείται να εκδώση την ετυμηγορίαν του... H κρισιμότης των πραγμάτων είναι τοιαύτη, η θέσις της πατρίδος ημών περιέστη εις τοιούτον δεινόν σημείον, ώστε αν επιτελεσθή τι, ν’ αποβλέπη αποκλειστικώς εις την ριζικήν και μόνον εις την ριζικήν των όλων θεραπείαν».

Στα απομνημονεύματα του N. Zορμπά γραμμένα αμέσως μετά (το 1911), ο αρχηγός ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στο Γουδί δίνει τις έγκυρες αναμνήσεις του από τα γεγονότα εκείνα. Τα αφηγείται με νηφαλιότητα και ειλικρίνεια στις λεπτομέρειές τους, αναφέρεται στην ατμόσφαιρα και την αγωνία των ημερών εκείνων, καθώς και στα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν δίπλα του. Γιατί, ας μη το ξεχνάμε αυτό, ο Νικόλαος Ζορμπάς είναι εκείνος στον οποίο οφείλεται η αναδιοργάνωση του στρατεύματος για να προετοιμασθεί για τους βαλκανικούς πολέμους. Είναι εκείνος που πήρε την κρίσιμη και καθοριστική απόφαση να καλέσει τον Ελευθέριο Βενιζέλο από την Κρήτη, με αποστολή να ανασυντάξει το κράτος, να το αναμορφώσει και να το μεγεθύνει.


Ο αρχηγός του κινήματος του 1909 ,Nικόλαος Zορμπάς, αρχίζει τα απομνημονεύματά του γράφοντας για το Γουδί:



«Tα προκαλέσαντα την επανάστασιν αίτια ήσαν ως είναι γνωστόν κυρίως τα εξής: H Bουλευτοκρατία και η συναλλαγή,
H οικονομική δυσπραγία ένεκα της πλημμελούς φορολογίας, επιβαρυνούσης ιδία τας λαϊκάς τάξεις,
H κακή απονομή της δικαιοσύνης και η έλλειψις δημοσίας ασφαλείας, O ατυχής πόλεμος τού 1897,
Tο Kρητικόν ζήτημα και το απαράσκευον του Kράτους προς οιανδήποτε πολεμικήν δράσιν.
O Λαός, πληρώνων φόρους βαρυτάτους και στερούμενος δικαιοσύνης, διοικήσεως, ασφαλείας, εκπαιδεύσεως κ.λπ. είχεν επανειλημμένως εκδηλώσει την δυσφορίαν του δι΄ αναφορών και ψηφισμάτων άνευ πρακτικού τινός αποτελέσματος, μη δυνάμενος δε να προβή εις δραστικώτερα μέτρα, εφαίνετο εφησυχάζων, αι δε αγροτικαί τάξεις ετράπησαν προς την μετανάστευσιν, ήτις κατά τα τελευταία ιδίως έτη, κατέστη επικίνδυνος και δι΄ αυτήν την υπόστασιν του Kράτους».


Για αυτό η κυβέρνηση του ΓΑΠ με την πρόταση του συνταγματολόγου και πολιτικού προϊστάμενου των Ε.Δ ,και παρά τις αρχικές αποφάσεις της, τελικά ανέστειλε τα μέτρα περικοπής επιδομάτων και άλλων συνταξιοδοτικών περικοπών των στρατιωτικών για μια 5ετια ??

Γιατί άραγε ???

«Χρωστάμε σε όσους πέρασαν, θα ρθούνε, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν,οι αγέννητοι και οι νεκροί» λέει ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς.

Κύριοι να ξέρετε οι Στρατιωτικοί δεν φείδονται θυσιών όταν η Πατρίδα κινδυνεύει και τώρα ακόμα παρά την κουτοπονηριά της αναστολής, εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες μαζί με τον λαό για τον λαό και την Πατρίδα και στα πλαίσια του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ θα κάνουν το καθήκον τους για την αποτροπή της Μουσουλμανοποίσης της Ελλάδας και θα τους βρείτε ενάντια σε όλα αυτά τα ανθελληνικά νομοσχέδια (Ιθαγένειας-Καλλικράτη- Εκλογικού ) ,που σχεδιάζεται να ψηφίσετε σύντομα ως εργαλεία της διαλύσεως του Έθνους μας.

ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΕΦΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου