Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕ "ΠΑΚΕΤΟ" ΠΙΕΣΕΩΝ - ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΔΟΤΙΣΜΟΥ


Στο τραπέζι τα εθνικά και η ελληνική οικονομία

Ομπάμα και Παπανδρέου θα συζητήσουν για Σκοπιανό, Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά, όχι όμως και για την κατάργηση της βίζας

Σ τις 2 το μεσημέρι της 9ης Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για την πιο σημαντική συνάντηση της πρωθυπουργικής του θητείας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον περιμένει για να τον στηρίξει πολιτικά σε μία εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, αλλά την ίδια ώρα επιθυμεί να συζητήσει μαζί του τα καυτά εθνικά θέματα (Σκοπιανό, Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά), για τα οποία στην Ουάσιγκτον πιστεύουν πως απαιτείται άμεση διευθέτηση.

του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η αμερικανική πλευρά ενημέρωσε για τα θέματα που την ενδιαφέρουν, στα οποία δεν περιλαμβάνεται η κατάργηση της βίζας. Ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον Βασίλης Κασκαρέλης ζήτησε να συμπεριληφθεί το θέμα στην ατζέντα καθώς, όπως εξήγησε, η Αθήνα από την πλευρά της έπραξε ότι απαιτείτο. «Με τα σημερινά δεδομένα δύσκολα θα ανακοινωθεί η κατάργηση», δήλωσε ένας διπλωμάτης ο οποίος εξήγησε ότι λόγω της υπόθεσης του αεροπλάνου της Delta η αμερικανική πλευρά αδυνατεί να υλοποιήσει την υπόσχεσή της.

Ο πρωθυπουργός θα έχει και ξεχωριστή συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει διεξοδική συζήτηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής.


Διπλωματική πηγή δήλωσε ότι οι Αμερικανοί «έχουν απόψεις για όλα τα θέματα, οι οποίες δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με τις ελληνικές». Πρόσθεσε ότι έχουν ιδέες για το Σκοπιανό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα τις καταθέσουν.


Πολιτική στήριξη
Η συζήτηση θα ξεκινήσει με την οικονομία. Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι «είναι λογικό αυτό, αφού ο λόγος για τον οποίο ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον είναι η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Ομπάμα προτίθεται να ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου ότι θα στηρίξει την Ελλάδα στην περίπτωση κατά την οποία αναγκαστεί να καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επίσης προτίθεται να συζητήσει θέματα που αφορούν το εμπόριο, αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν αναμένεται έμπρακτη οικονομική στήριξη από την Ουάσιγκτον, μόνο πολιτική.

Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά θεωρεί ότι είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά την Ευρώπη. Οι σύμβουλοι του προέδρου Ομπάμα δεν πιστεύουν πως το πρόβλημα της Ελλάδας μπορεί να επηρεάσει την αμερικανική οικονομία. Αντίθετα, εάν το πρόβλημα επεκταθεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπως εκφράζονται φόβοι, τότε τα πράγματα αλλάζουν και η αμερικανική αντίδραση στο πρόβλημα θα είναι διαφορετική.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι και τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, που έχει αναδειχθεί σε υπέρμαχο των ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο.


Αφγανιστάν. Σκιάζει τις σχέσεις των 2 χωρών

Ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να φανεί χρήσιμη η Ελλάδα σε διεθνή ζητήματα (Μέση Ανατολή και Βαλκάνια) και δεν αποκλείεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του για ορισμό απεσταλμένου, ο οποίος θα κινείται στον χώρο του αραβικού κόσμου. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα στοχεύσει στη διεύρυνση της ατζέντας των ελληνοαμερικανικών συνομιλιών με θέματα που απασχολούν τους Αμερικανούς.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν και η άρνηση της Ελλάδας να ενισχύσει τις δυνάμεις της ίσως αποτελέσει θέμα «αγκάθι» για τον πρωθυπουργό, αν και λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης οι Αμερικανοί θα αποφύγουν να πιέσουν τον κ. Παπανδρέου.

Η αμερικανική κυβέρνηση φέρει βαρέως το γεγονός ότι πληροφορήθηκε από τις εφημερίδες την ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης Καραμανλή για αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στην Καμπούλ. Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα είχε καταταχθεί στις «ουδέτερες χώρες» που δεν έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την Ουάσιγκτον.

Καταθέσεις. Ερευνα για το κόλπο της Goldman Sachs

Η βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής να ορίσει ακρόαση κατά την οποία θα συζητηθεί η ανάμειξη και η ευθύνη αμερικανικών τραπεζών για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Στη δήλωσή της, η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος που εκλέγεται στη Νέα Υόρκη, κάνει αναφορά στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times» η οποία αποκάλυψε ότι οι τράπεζες που βοήθησαν την Ελλάδα να κρύψει το χρέος της την ίδια στιγμή στοιχημάτιζαν ότι θα καταρρεύσει η οικονομία της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μαλόνι προτίθεται να ζητήσει να καταθέσουν στην ειδική ακρόαση της Επιτροπής οι επικεφαλής της Goldman Sachs και της τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου